script>

nedjelja, 25. siječnja 2015.

SARAJEVO: Počinje obnova po Regionalnom stambenom programu 25.01.2015.

21.01.2015. 

SARAJEVO: Počinje obnova po Regionalnom stambenom programu
Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Damir Ljubić, ministri za izbjeglice i raseljene osobe RS-a Davor Čordaš i FBiH Adil Osmanović, te predstavnici 22 općine u RS-u i Federaciji potpisali su 19. siječnja  u Sarajevu sporazum kojim je svečano obilježen početak provođenja Regionalnog stambenog programa u BiH – saopćilo je državno ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice.

Na osnovi potpisanog sporazuma u 22 općine implementirat će se prvi val projekta ukupne vrijednosti 2,6 milijuna eura za obnovu i izgradnju 170 stambenih jedinica za potrebe povratka osoba raseljenih unutar BiH i izbjeglih u Hrvatsku i Srbiju.

Sredstva su osigurana donacijama Fonda Regionalnog stambenog programa kojim upravlja Razvojna banka Vijeća Europe.

Prvi val potprojekta Regionalnog stambenog programa u BiH za RS bit će proveden u Banjoj Luci, Bosanskom Brodu, Derventi, Gradišci, Foči, Novom Goraždu, Prijedoru, Srebrenici i Trebinju, a za FBiH u Bosanskom Petrovcu, Bosanskom Grahovu, Bugojnu, Dobretićima, Foči u FBiH, Goraždu, Kantonu Sarajevo, Olovu, Sanskom Mostu, Travniku i Tuzli.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Damir Ljubić istakao je da je daleko veći broj zahtjeva za stambeno zbrinjavanje raseljenih i izbjeglih od trenutnih mogućnosti za njihovo rješavanje.

- Mi smo kroz ovaj regionalni program naišli na razumijevanje međunarodnih donatora, a nadamo se da će i domaće vlasti pomoći u rješavanju ovog pitanja -rekao je Ljubić, navodeći podatak da je do sada u BiH obnovljeno više od 75 posto imovine izbjeglih i raseljenih lica.

U okviru Regionalnog stambenog programa planirano je stambeno rješavanje za 5.400 obitelji odnosno oko 14.000 osoba, pri čemu je program usmjeren na najugroženije ciljne grupe izbjeglica iz BiH u Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori, kao i izbjeglica iz Hrvatske u BiH i raseljenih osoba u BiH.

Ukupni troškovi Projekta stambenog zbrinjavanja u BiH procijenjeni su na 101 milijun eura, pri čemu se BiH obvezala osigurati 15 milijuna eura. Provođenje projekta potpomažu UNHCR i OEBS.

Na natječaj ovoga projekta najviše prijava stiglo je iz Dervente, uglavnom preko udruge Feniks. Neke od prijavljenih kandidata već do sad su na njihovim kućištima posjetili članovi komisije za obnovu.

Feniks.info


Nema komentara: